Saturday, May 16, 2009

Sejarah Badan Kebajikan Angkatan Tentera Malaysia (BAKAT)

Sejarah secara ringkas Badan kebajikan Angkatan Tentera Malaysia (BAKAT) yang kita semua mesti tahu


Badan Kebajikan Angkatan Tentera Malaysia (BAKAT) telah wujud sejak zaman kolonial dengan nama ‘family club’ (kelab keluarga)

Sejajar dengan perkembangan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) maka Kelab Keluarga disusun struktur organisasinya pada 1 jun 1976 dan dibahagikan kepada 3 komponen perkhidmatan iaitu :

1. Persatuan Isteri-Isteri Tentera Darat (PERISAD)

2. Persatuan Isteri-Isteri Tentera Laut (PERISTELA)

3. Persatuan Isteri-Isteri Tentera Udara (PERISTU)

Memandangkan kesemua persatuan ini dibawah satu badan maka pada 1 oktober 1979 ketiga-tiga persatuan digabungkan menjadi satu badan organisasi dinamakan Badan Kebajikan Keluarga Angkatan Tentera (BAKAT). Bagi membezakan setiap perkhidmatan maka diakhir perkataan diletakkan BAKAT - (darat, laut atau udara)

Cogan kata BAKAT "Bersama Berbakti" (Together we serve)

Objektif utama : Memberi khidmat kebajikan kepada keluarga

begitulah sejarah ringkas penubuhan bakat.

15 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. BAKAT menyusahkan anggota, menindas anggota.. korang tunggu je la mak2 datin BAKAT ni muka korang keluar kat blog2 kitaorang... perasan korang besar sangat ek... perangai macam babi

    ReplyDelete
  3. Inilah hasilnya apabila SUDU LEBIH BANYAK DARIPADA KUAH

    ReplyDelete
  4. fuck u la belly! dengki sgt ke?babi la yew!

    ReplyDelete
  5. BAKAT menyusahkan ahli atau menyusahkan suami? kalau tak datang bakat, suami yang kena. susah payah nak kena tulis surat tak hadir.. sepatutnya, keahlian tak diwajibkan sebab dah tak relevan sekarang.. dulu boleh la sebab ramai anggota isteri tidak bekerja.. tak de benda nak buat, tapi sekarang ramai isteri bekerja sebab gaji suami yang tak naik2 dan memang dah ada kerjaya.
    lebih menyakitkan hati bila pengerusinya lebih2 macam berkuasa sangat.. bukannya kitorang ikut bakat ni dibayar GAJI..
    tapi Al-hamdulillah, setakat ini, pengerusi saya ni seorang yang memahami, saya ambil tak kisah saja. kalau aktiviti baik, saya ikut. kalau aktiviti merepek (menari/bersolek/masak/menggubah/bla bla bla) tak kuasa nak ikut.. tulis la surat sebab saya berkerja. tak de kerja pun paksa diri wat 'over time'!

    ReplyDelete
  6. Sejarah: Family club
    Cogankata: bersama berbakti
    Objektif: memberi khidmat kebajikan kepada anggota
    Tapi bila isteri yg berkerja/berkerjaya tak dapat hadir xtvt BAKAT, suami pula kena..sokong sangat komen di atas tu.. menyusahkan, sekurang2nya beri la sikit kelonggaran pada isteri yg berkerja tu, ni tida buat sedap mulut ja nak charge suami Bat d 200, apa jadi pada objektif Bakat tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Ka Suami Kena saya dah banyak kali tak pi pun. Suami kata tak payah ikut Bakat ni. Ni pertama kali nak pi lepas hampir tiga tahun jadi isteri . Ya ka kena paksa. Takut la pula bila dapat tahu ni

      Delete
  7. saya setuju dgn pendapat di atas..cuba lah bagi kelonggaran utk para isteri tentera yang berkerja bagi membantu suami yang gaji tak seberapa.saya pernah di paksa oleh pengerusi bagi sesi tari menari hanya di sebabkan saya baru menyertai BAKAT.mmg tak patut lah kan..mentang2 lah saya orang baru..

    ReplyDelete
  8. ini apa hal pulak nak fuck2 org dkt sini?
    tak nampak ke komen i takde pun di situ?? yg di bawah gmbar i tu komen org lain. TAK NAMPAK ke??
    dont simply accuse people as u dont really see obviously clearly.
    as far as i remember i just comment say thanks sbb finally dpt info yg jelas psl Bakat di sini as im going to be d wife of one of d officer soon.
    dah lama x jenguk ke cni tiba2 apahal nak maki org ni? i takde masa nak babi2 kn org. and bukannya i am officially one of Bakat yet.
    sekurang-kurangnya i tak anonymous.

    ReplyDelete
  9. wah...dasyat juga penangan bakat ni yeh...saya ni org luar yang xde kena mengena dgn somi isteri kerje tentera pon, saja nk ambik tahu tentang bakat...tau2 macam ni...rupanya korang...emmmm

    ReplyDelete
  10. saye dulu trlibat secara x langsung dgn ahli bakat dlm bab mengajar menari..i tought menda2 mcm nie xde..huhuhuuu..baru je nak cari akak2 bakat navy, darat dan airforce dr labuan....

    ReplyDelete
  11. wahai kaum wanita,

    harap bersopanlah memberi komen kalau pun tak sehaluan dengan BAKAT janganlah gunakan perkataan yang tidak sopan yang secara langsung memberi gambaran terhadap perwatakan dan pemikiran anda...sungguh memalukan kaum waniat di zaman intelek ni...

    ReplyDelete
  12. u guys..just think positif..nk complain pls pergi yg berkenaan..jangan malukan warga bakat..jgn malukan suami, keluarga dan jgn malukan diri sendiri..i think kite dianugerahkan otak utk berfikir right guys...so pls..sape2x yg creat this page pls delete...buat page yg lebih menarik..masukan activity dll..jgn wat page mcm ni...tq guys..

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum. Saya dari syarikat outloud stuidos. Sedang melakukan research untuk sebuah drama bersiri tentang kehidupan isteri2 anggota tentera. Boleh saya tahu dimana untuk perolehi maklumat tentang perkara diatas? Jika tidak keberatan, boleh emailkan kepada saya, lilmooiz15@yahoo.com. terima kasih

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum Puan. Saya Muizzuddin dari syarikat outloud studios di Damansara Perdana. Kami sedang melakukan research untuk sebuah drama bersiri terbitan Astro Oasis mengenai kehidupan isteri2 anggota tentera. Boleh saya tahu dimana untuk perolehi maklumat atau sesiapa yang lebih mahir untuk saya rujuk tentang perkara diatas Jika tidak keberatan, boleh emailkan kepada saya, lilmooiz15@yahoo.com. Terima Kasih Puan.

    ReplyDelete